Pilonidalcysta


Vad är pilonidalcysta?

Pilonidalcystor sitter i ryggslutet en bit upp från analöppningen. Cystan är en liten säckbildning under huden som innehåller hårstrån. Det finns en teori om att hårstråna växer inåt i området och att det på så sätt uppstår en cysta. Detta drabbar oftare yngre män med stillasittande arbete och kraftig behåring, men även kvinnor kan drabbas. Ibland kan det uppstå en infektion i cystan så att denna svullnar upp och gör ont. En böld bildas. Bölden kan spricka och det tömmer sig var. Det är oftast så patienten själv upptäcker cystan. Ibland kan dock cystan ge ifrån sig vätska utan att man har någon böld. En böld kan behöva åtgärdas akut. I lokalbedövning skär kirurgen upp bölden och tömmer ut varet. Detta får sedan läka och på sikt kan man sedan överväga en planerad operation av själva cystan i lugnt skede.

Under operation

Operation av cystan görs i lokalbedövning. Håret i området rakas av då det annars kommer ner i såret och stör läkningen. Det är viktigt att få bort alla delar av cystan, annars ökar risken att den kommer tillbaka. Olika patienter har olika stora cystor och såret blir därför också olika stort. Hittar man en stor cysta under huden när man öppnar kan det bli ett sår på 5-10 cm. Såret måste i de flesta fall lämnas öppet då risken för infektion är stor i detta område på kroppen.

På Capio Kirurgkliniken görs operationen oftast minimalinvasivt med så små hål som möjligt baserat på vetenskapliga studier som publicerats av bl.a. kirurger i Jönköping. Fördelen för patienten med denna teknik mär att återhämtningen blir snabbare, smärtorna mindre och behovet av omläggningar på vårdcentralen efteråt blir mycket mindre.

Efter operation

Efter operationen kan det göra ont och kännas stramt i en till två veckor. Det kan vara svårt att sitta en tid. Såret tar i allmänhet ungefär en månad att läka. Under den tiden går det bra att vara fysiskt aktiv men man ska undvika att bada i bassäng eller badkar. Efter ett par dagar behöver man inte ha något förband direkt i såret utan endast en binda i underbyxorna som tar upp sårvätskan och skyddar kläderna. Det är bra att duscha direkt i såret och sedan badda med en mjuk handduk morgon och kväll.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.