Mag-tarmkanalen

Mag-tarmkanalen

Det är viktigt att du vet hur mag-tarmkanalen fungerar för att få en bättre förståelse för magsäckskirurgi. När maten du äter går genom mag-tarmkanalen, förs olika matspjälkningssafter in vid specifika stadier och möjliggör absorption av näringsämnen. Livsmedel som inte absorberas förbereds därefter för att föras ut ur mag-tarmkanalen.

 1. Maten blandas i munnen med saliv och mosas sönder när du tuggar.
 2. Maten går från munnen till magsäcken genom ett långt muskulärt rör (esofagus eller matstrupen).
 3. Buken innehåller alla matspjälkningsorgan.
 4. Maten passerar till magsäcken och den s k övre magmunnen förhindrar att maten "rinner tillbaka" till matstrupen efter att den blandats med syra, vilket annars skulle kunna leda till skada och smärta.
 5. Magsäcken sitter högst upp i buken och lagrar maten samt fortsätter matspjälkningen. I magsäcken blandas maten med syra som kroppen producerar för att underlätta nedbrytningen av proteiner och komplexa kolhydrater till små mer absorberbara enheter. Magsäcken kan normalt rymma upp till 1,5 liter mat och/eller vätska.
 6. Sedan går maten in i den första delen av tunntarmen genom en liten rund muskel som kallas pylorus. Matspjälkningsvätskor i form av bukspott och galla tillförs tarminnehållet så att ytterligare nedbrytning åstadkoms.
 7. I tunntarmen absorberas de flesta näringsämnena. Tunntarmen består av tre delar: duodenum, jejunum och ileum och är cirka 4,5 till 6 meter lång.
 8. Duodenum, eller tolvfingertarmen, är den första delen av tunntarmen. Här blandas maten med galla som produceras av levern och med matspjälkningsvätskor från bukspottkörteln som bryter ner fett i maten. Här absorberas mycket järn och kalcium.
 9. Jejunum är tunntarmens mittersta del och den ansvarar för fortsatt matspjälkning.
 10. Den sista delen av tunntarmen är ileum, där de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt vitamin B12 absorberas.
 11. Ileocekalklaffen skiljer tunntarmen från tjocktarmen (colon) för att förhindra det bakteriefyllda coloninnehållet att rinna tillbaka till tunntarmen.
 12. Material som inte spjälkats passerar över till colon, där det förvaras tillfälligt och koncentreras genom återupptag av salter och vatten. Slutligen töms avföringen ut.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.