Gastric sleeve återupplivade bengts fritidsintresse


Så kunde en Gastric sleeve återuppliva Bengts fritidsintresse Länk till annan webbplats.

Övervikt är ofta förknippat med ett antal olika följdsjukdomar. För Bengts del var ändå det besvärligaste att behöva ge upp golfen på grund av den dåliga kondition som hans övervikt ledde till. En Gastric sleeve-operation år 2014 blev vändningen.

Bengt är i dag 58 år gammal. Så länge han kan minnas har han varit överviktig, något som alltid varit normen inom hans släkt, då även de flesta av dem är överviktiga. Som mest vägde Bengt 150 kilo. Vid några bantningsförsök på egen hand lyckades han gå ned hela 20 kilo, men efter ett tag pekade alltid vågen uppåt igen. År 2014 valde Bengt att vända sig till GHP Kirurgkliniken i Stockholm.

– När Bengt sökte sig till oss vägde han 145 kilo och hade ett bukomfång på 140 centimeter. Som många andra i hans situation åt han mediciner för sitt höga blodtryck och sin typ 2-diabetes, säger Peter Loogna, ansvarig kirurg på GHP Kirurgkliniken, och fortsätter;

– Han hade även höga blodfetter och var tvungen att sova med CPAP-maskin för sömnapnén. Men det besvärligaste för honom var att han hade varit tvungen att ge upp golfen på grund av sin dåliga kondition.

Vill du veta mer om GHP Kirurgklinikens överviktsoperationer? Klicka här

Reducerade magsäcken med två tredjedelar

Bengt genomgick till slut en Gastric sleeve operation. En Gastric sleeve operation innebär att man reducerar magsäckens storlek med cirka två tredjedelar.

– Reduceringen sker genom att den yttre delen av magsäcken opereras bort och görs om till ett smalt rör. I och med detta tar man även bort den del av magen som producerar Ghrelin som är ett hungershormon. Resultat blir en minskad aptit och därmed går man ned i vikt, förklarar Peter.

Intresserad av Gastric sleeve? Läs mer här

Golfar igen och äter färre mediciner

Ett halvår efter sin operation hade Bengt gått ned 25 kilo. Redan då kunde han halvera sin diabetesmedicin. Ett år efter operationen hade han gått ned hela 50 kilo och kunde då sluta med både blodtrycks- och diabetesmediciner. Men det allra bästa är att han fått bättre kondition och därmed har kunnat ta upp golfen igen.

– För mig som kirurg är det här med livskvalitet en stor del av det jag eftersträvar. En Gastric sleeve operation eller en Gastric bypass handlar inte bara om att gå ned i vikt, utan om att kunna göra sådant som ger ens liv mening och glädje, avslutar Peter.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.