Kvalitet genom specialisering

Patientberättelser

 

Owes sömnapné försvann - räddade både körkort och verksamhet

När Owe Lannebjer skulle bygga upp sitt åkeri, vände han på dygnet och arbetade på nätterna under många år. På grund av en ohälsosam livsstil med oregelbundna mat- och sovvanor ökade han i vikt från 87 till 150 kilo. Med tiden fick han även problem med sömnapné orsakad av kraftiga snarkningar. Med hjälp av fetmakirurgi har han hittat tillbaka till sin matchvikt och ett balanserat liv.

Owe Lannebjer är 55 år och bor på landet utanför Södertälje tillsammans med sin 13-årige son. För honom är det fantastiskt att återigen kunna vara en närvarande och aktiv pappa; under småbarnsåren arbetade han nästan dygnet runt och såg knappt skymten av sin son.

– Nu uppskattar han att jag verkligen har tid för honom och att vi kan göra saker tillsammans, som att åka skidor och spela fotboll. Det kunde jag inte tidigare. Jag vägde så mycket att mina armar stod rakt ut, jag kunde knappt gå utan att flämta av andnöd, säger Owe Lannebjer.

När han vägde 150 kilo drog han 44 i jeansstorlek, över byxlinningen hängde en stor mage som ständigt var i vägen; att knyta skorna eller gå långa sträckor var inte att tänka på.

Det var i samband med starten av ett nytt företag som viktproblemen började. I slutet av 90-talet var Owe ägare till ett åkeri med 20 transportbilar, han förvärvade även ett lager- och logistikföretag. För att hinna med omlastning av gods var han tvungen att stiga upp kvart över ett varje natt.
– Det var flera stressiga timmar innan allt skulle vara klart till klockan sex på morgonen. Jag åt ingenting förrän vid åttatiden och då bara en macka eller en bulle. Sedan gick det ytterligare en massa timmar utan mat innan jag åt middag med familjen. Vid halvåtta tiden stupade jag ofta i säng med vår son, säger Owe.

I flera år levde han ett liv med oregelbundna mat- och sovvanor tills kroppen slutligen slog larm. Successivt hade vikten skenat från 87 till 150 kilo.

Förutom alla allvarliga hälsorisker som fetma är förknippad med, brottades Owe även med sömnapné, det vill säga andningsuppehåll under sömnen.
– Även min sambo sov dåligt. Hon reagerade när jag tystnade och puffade på mig för att jag skulle komma igång med andningen igen. När jag snarkade som mest lät det som när man startar en motorcykel, en ljudnivå på cirka 85 decibel, säger Owe.

När han vaknade var han öm i svalget och i tungan. Han kände sig aldrig riktigt utsövd och upplevde han gick omkring i en slags dvala. Sjukvården erbjöd honom att testa en så kallad CPAP- maskin på natten. Maskinen håller andningsvägarna öppna, vilket förhindrar snarkning och avbrott i andningen. Owe prövade, men hade svårt att sova med andningsmasken över munnen. Han prövade även en skena mot snarkning, men inte heller den fungerade.
– På grund av min sömnapné riskerade jag att förlora mitt körkort. Det skulle ha varit dödsstöten mot mitt företag. Efter en utredning fick jag behålla körkortet, men jag fick endast köra inom Stockholms län, säger Owe.

Efter många turer hit och dit blev han 2003 erbjuden magsäckskirurgi med hjälp av så kallad gastric bandning. Metoden innebär att kirurgen fäster ett mjukt band runt den övre delen av magsäcken och formar den till ett timglas. Ingreppet innebär att man känner sig mätt tidigare och längre, vilket gör att man äter mindre portioner.
– Jag gick ganska snabbt ned i vikt. På ett år gick jag ned från 150 till 120 kilo. Men så på sommaren 2008 började jag hosta och få upp magsyra. Efter en undersökning fick jag veta att bandet runt magsäcken gått sönder. Jag blev då föreslagen att göra en gastric bypass istället, säger Owe.

Till en början blev han hänvisad till den offentliga sjukvården, men på grund av det akuta tillståndet och en lång operationskö, blev han remitterad till Sophiahemmet och Vitaklinikerna (numera Bariatric Center).
– Jag ville gärna komma till Sophiahemmet. Det kändes tryggt och jag kände ju till personalen sedan tidigare.

Owe opererades i november 2008 och redan i februari 2009 var han nere på 83 kilo. När han tittar på bilder från en skidresa han gjorde på sportlovet tillsammans med sin son, kände han knappt igen sig själv.
– Jag har fått ett helt annat liv. Jag har den vikt jag ska ha och som jag trivs med. Och jag mår bättre än jag gjort på många år. När jag skulle genomgå gastric bypass, trodde jag inte att jag skulle kunna leva ett normalt liv igen. Men det kan jag. Det gäller bara att vara medveten och noga med vad man äter och se till att planera måltiderna. Nyckeln till ett lyckat resultat är framförallt ett förändrat beteende. Operationen är ingen mirakelmetod, menar Owe, utan ett hjälpmedel. Slutresultatet handlar till stor del om hur väl man lyckas följa de rekommendationer som finns vad gäller kost, motion och livsstilsförändringar.

– Jag kan inte leva som förr och äta fet mat eller använda socker och honung i kaffe och te. Jag tål inte heller att dricka alkohol i särskilt stora mängder, då får jag något som kallas dump, jag skakar i hela kroppen och mår inte bra. Men för mig är omläggningen av kosten inget problem, det viktigaste är att jag mår bra och kan leva ett normalt liv, säger Owe.

Hans företag har vuxit och Owe har idag 76 anställda. Själv har han dragit ned på arbetstakten och kan istället delegera arbetsuppgifter till sina anställda. En omprioritering i livet innebär att han numera kan vara ledig under längre perioder. Nyligen köpte han ett hus i Thailand och där planerar han på sikt att bo under vinterhalvåret, då sonen blivit äldre och kan klara sig själv.

Owe har även börjat träna på gym och ser till att promenera varje dag. Jeansstorleken har minskat från 44 till 32 och han slipper en tung mage som hänger över linningen.
– Efter operationen har jag en del hängande hud på magen, men inte så mycket att det är ett problem. Jag har bestämt mig för att inte göra något ingrepp, säger Owe.

I dag kan han också sova gott om nätterna. Han lider inte längre av sömnapné och kan vara utvilad på dagarna; vetenskapliga studier visar att en majoritet av dem som lider av sömnapné på grund av fetma, blir fria eller förbättras i sina besvär efter operation.

Rådet han vill ge till andra som lider av fetma är att agera snabbt och se till att få hjälp innan det går för långt.

– Det finns inga mediciner eller träningsprogram som hjälper när man är sjukligt fet. Det är klart att jag också tänkte på riskerna med en operation, men den risk man utsätter sig för genom att vara fet är så mycket större än den risk som är förknippad med operation, säger Owe Lannebjer.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.