Gick ner sex klädstorlekar
Gick ner sex klädstorlekar: ”Har fått byta garderob” Länk till annan webbplats.

Hon hade fött två barn, åt felaktigt och levde ett stillasittande vardagsliv.
Trots att Brittis, 62, provat olika dieter lyckades hon inte bli kvitt övervikten – innan hon gjorde en gastric sleeve-operation.
– Det tog tid att inse att jag inte var så stor längre, säger hon.

– Det tog tid att inse att jag inte var så stor längre, säger hon.

När Brittis, 62, fick ärva lite pengar bestämde hon sig för att äntligen ta tag i sin övervikt. Hon hade ökat kraftigt i vikt efter två graviditeter, felaktiga matvanor och ett stillasittande liv i vardagen.

– Jag hade provat ”allt” i form av dieter men lyckades inte bli av med övervikten. När jag fick de här pengarna hade jag funderat på operation länge och bestämde mig för att göra det.

Hon läste på om olika metoder och bestämde sig slutligen för gastric sleeve, en operation hon tyckte verkade vara lite enklare än gastric bypass för henne som patient. Hon tog kontakt med GHP Kirurgkliniken på Sophiahemmet och fick träffa läkaren Peter Loogna och en dietist. De pratade om hur processen skulle gå till och redan efter tre veckor var det dags för operationen som gick bra.

”Får nedsatt aptit”
Under en gastric sleeve-operation görs magsäcken om till en rörformad struktur där den yttre delen av magsäcken tas bort. Peter Loogna berättar att magsäckens volym reduceras från drygt två liter till 100 milliliter.
– Under operationen tas den del av magsäcken som producerar hungerhormonet Ghrelin bort, vilket gör att patienten får nedsatt aptit.

Att ändra matvanorna har inte varit något problem för Brittis, men hon menar att de första veckorna efter operationen var lite speciella.
– Först fick jag bara äta flytande föda och sedan bara mosad mat fem gånger om dagen. Eftersom att min magsäck var betydligt mindre än tidigare blev portionerna ganska små.

Slipper värken
Hon lärde sig snabbt hur mycket – eller lite – hon behövde äta för att bli mätt och gick snabbt ner i vikt, ändå berättar hon att det tog tid att inse att hon faktiskt inte var så stor längre. På ett och ett halvt år gick hon ner sex storlekar och fick byta ut hela sin garderob.
– Jag har inte ont i knän och höfter längre, jag kan gå i trappor och böja mig ner utan problem. Jag har aldrig ångrat att jag gjorde den här operationen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.