Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen och vi rekommenderar dig att använda munskydd. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Gick ner 30 kilo med en Gastric sleeve-operation

Så gick Sandra ner 30 kilo med en Gastric sleeve-operation

Med en längd på 165 centimeter, 105 kilo på vågen och ett bukomfång på 115 centimeter hade Sandra, 25, ett BMI (Body Mass Index) på 38,6 som signalerade ”allvarlig fetma”. Jojobantningar, misslyckade bantningsförsök, knäproblem och en hormonell rubbning ledde henne in mot en Gastric sleeve-operation. I dag är hon 30 kilo lättare – och betydligt gladare.

– Det är en stor befrielse, säger hon.

Sandra, 25, hade sedan barnsben varit överviktig. Redan i puberteten påbörjade hon sina bantningsförsök som istället för att leda till en reell viktnedgång gjorde henne till en klassisk jojobantare där hon gick upp och ned i vikt om vartannat. Men hennes BMI (Body Mass Index) var en tydlig varningssignal. Med 105 kilo och en längd på 165 centimeter låg hon inte bara i riskzonen för att drabbas av en rad olika följdsjukdomar – hon fick nu även knäproblem som begränsade henne ytterligare i sin fysiska aktivitet och hoppet om att vågen skulle närma sig tvåsiffrigt var svagt.

I samma veva diagnostiserades Sandra med ett PCOS-syndrom. Det beskrivs som en hormonell rubbning och kom även att bromsa henne i sin önskan om att en dag bli mamma.

– Jag gick med i flera viktklubbar och testade flera olika dieter, men jag gick som mest ner tio kilo, berättar hon.

En dag fick hon nog
Det var under 2016 som Sandra bestämde sig för att förändra sin situation när hon genomgick en så kallad Gastric sleeve-operation hos GHP Kirurgkliniken Länk till annan webbplats..

– Det innebär att den yttre magsäcken opereras bort och att magsäckens volym reduceras från drygt två liter till 100 milliliter. Det i sin tur gör att aptiten minskar och att viktnedgången blir lättare, säger Peter Loogna, kirurg på GHP Kirurgkliniken.

Efter bara ett år Sandra tack vare operationen lyckats gå ned 30 kilo. Det har bidragit till att hennes BMI nu sjunkit till 29,4.

– Det är första gången i mitt liv nu som jag inte behöver tänka på mat. Innan har jag alltid funderat på hur många kalorier jag stoppar i mig och har konstant haft ett dåligt samvete.

Klicka här för att läsa mer om hur en Gastric sleeve-operation går till!

”En stor befrielse”
Bara ett och ett halvt år efter operationen har hon inte bara lyckats nå en mer hälsosam vikt. Hon har även blivit gravid. Hon berättar att hon har gått upp några kilon i vikt i samband med graviditeten, men att hon i övrigt behåller sin vikt sedan operationen.

– Nu kan jag slappna av på ett helt annat sätt. Det är en stor befrielse, avslutar hon.