Om kirurgiska behandlingar

Kirurgiska behandling kan övervägas för patienter med ett BMI högre än 30 och följdsjukdomar. Det finns idag ingen vedertagen behandling som ger lika stor viktnedgång som kirurgisk behandling.

Viktnedgången efter 1–2 år är 50–75% av övervikten. För en person som väger 125 kg och är 1,70 m lång motsvarar det 30–40 kg. Kirurgisk behandling har positiv effekt på flera av de följdsjukdomar som feta personer ofta lider av t ex typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och ledvärk. Resultatet beror på vilken kirurgisk teknik du väljer och hur väl du lyckas ändra livsstil. Därför är det viktigt att du följer klinikens råd och anvisningar för sundare levnadsvanor. Fördelen med operation är att de flesta upplever det mindre ansträngande att leva sunt efter operationen. Det är också viktigt att man är noggrann med de hälsouppföljande återbesöken till kliniken.

Det finns flera olika metoder som man använder sig av vid kirurgisk behandling av fetma. Man brukar dela in metoderna i tre övergripande grupper

  • Restriktiva
  • Malabsorptiva
  • Kombinerade restriktiva och malabsorptiva ingrepp

Effekten av restriktiva ingrepp är ett minskat matintag medan malabsorptiva ingrepp påverkar hur man absorberar den mat och näring man äter. De vanligaste metoderna och de som idag erbjuds vid Kirurgkliniken Stockholm är Gastric bypass, Gastric banding och Gastric sleeve. Operationerna sker vanligtvis genom s k titthålskirurgi, vilket innebär att ingreppet ger minimalt trauma för dig som patient och att du vanligtvis kan gå hem dagen efter operation eller två dagar efter operationen, beroende på operationstyp.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.