Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen och vi rekommenderar dig att använda munskydd. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Gastric Sleeve

Gastric sleeve-operation

Gastric sleeve är en magsäcksoperation som förminskar magsäcken och gör att mindre mat krävs för att ge mättnadskänsla. Kirurgkliniken är din specialist på Gastric sleeve i Stockholm och Sverige. Vi har lång erfarenhet av magsäcksoperationer och finns för dig genom hela processen.

Läs mer om våra överviktsbehandlingar. Förutom Gastric sleeve erbjuder vi Gastric bypass, Gastric balloon och Endoscopic sleeve-operationer. Tveka inte att kontakta oss för tidsbokning och för mer information om vad vi kan göra för dig.

Gastric sleeve illustration

Vanliga frågor om Gastric sleeve


Vad är Gastric sleeve?

En Gastric sleeve-operation, eller Sleeve gastrectomy, som det också kallas, är en nyare magsäcksoperation inom överviktskirurgi som funnits i ca 20 år. Behandlingsmetoden har inte hunnit utvärderas lika mycket som Gastric bypass, men blir allt vanligare i Sverige.

Gastric sleeve är en restriktiv (volymbegränsande) operation som används vid behandling av grav övervikt. Ingreppet gör att minskad volym mat krävs för att ge mättnadskänslor och att du får minskade hungerkänslor. Tre små måltider per dag kan räcka för att du ska känna dig mätt och belåten. Detta innebär ett minskat kaloriintag som i sin tur kan ge viktnedgång. Bra kost och regelbundna motionsvanor optimerar resultatet.

Vem får göra en Gastric sleeve-operation?

  • Du som är över 18 år.
  • Du som har ett BMI över 30, i kombination med ett överviktsrelaterat tillstånd eller sjukdom. Räkna ut ditt BMI här.
  • Du som inte har en sjukdom som kan orsaka stora risker vid en operation.
  • Du som är beredd att förändra din livsstil med bra kost och motion.

Hur går en Sleeve gastrectomy till?

Under en Gastric sleeve opereras den yttre delen av magsäcken bort och görs om till ett smalt rör. Totalt sett är det ungefär två tredjedelar av magsäcken som tas bort. Magsäckens volym reduceras från drygt 2 liter till 100 ml. Dessutom tar man bort den del av magsäcken som producerar hungerhormonet Ghrelin.

Få komplikationer, effektiv viktnedgång

Eftersom magsäcken blir mindre minskar oftast även aptiten vilket bidrar till effektiv viktnedgång med få komplikationer. Här kan du läsa mer om risker med Gastric sleeve och om förväntade resultat.

Hur lång tid tar en Gastric sleeve-operation?

En operation tar ca 40 minuter att genomföra.

Hur mår man efter en Sleeve gastrectomy?

Vanligtvis stannar du på sjukhuset i 1–2 dagar efter operationen. I regel är värk efter operationen inget stort problem. Första dygnet kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med vätska och näring.

Du bör räkna med att vara sjukskriven i två till fyra veckor efter en Gastric sleeve-operation. Den snabba viktnedgången kan göra att du känner dig trött och orkeslös.

Vad kostar en Gastric Sleeve operation?

Du kan genomgå en behandling från 83 000 kr. I vår prislista kan du se mer specifika priser för den magoperation du önskar göra.

Gastric sleeve – viktnedgång per vecka?

  • I början kommer din vikt att minska snabbt. Under de första månaderna brukar man normalt gå ner 0,5–1 kg i veckan.
  • Efter tre till sex månader reduceras vikten långsammare.
  • Efter 6 till 18 månader är viktnedgången maximal.
  • Behandlingen leder ofta till att du tappar 50–75 % av din övervikt.

Vilken mat efter en magoperation?

När du gjort en Gastric sleeve kan du inte äta lika mycket som du är van vid. Du får följa en diet med flytande föda den första veckan. Därefter får du börja äta mjuk mat och till sist fast mat. En dietist hjälper till med kostråd efter en operation.

Gastric sleeve eller Gastric bypass?


Fördelen med Gastric sleeve

Fördelen gentemot Gastric bypass är att du inte har lika stor risk att drabbas av komplikationer som magsår, tarmvred eller vitamin- och mineralbrist.

Varför välja Gastric bypass?

Besväras du av övre magmunsbråck, sura uppstötningar eller svår diabetes, kan Gastric sleeve vara en mindre lämplig metod. Då kan en Gastric bypass vara ett bättre alternativ.

Specialister på Gastric Sleeve i Stockholm

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer eller vill boka dit för behandling, vi hjälper dig gärna.

Välkommen till oss!

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta överviktsteamet via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.