Gastric Sleeve

Gastric sleeve-operation

Gastric sleeve är en magsäcksoperation som förminskar magsäcken och gör att mindre mat krävs för att ge mättnadskänsla. Kirurgkliniken är din specialist på Gastric sleeve i Stockholm och Sverige. Vi har lång erfarenhet av magsäcksoperationer och finns för dig genom hela processen.

Om du är nyfiken på sleeve gastrectomy, tveka inte att kontakta oss för tidsbokning och mer information om vad vi kan göra för dig.

Gastric sleeve illustration

Vad är Gastric sleeve?

En Gastric sleeve-operation, eller Sleeve gastrectomy, är en nyare magsäcksoperation som funnits i ca 20 år. Behandlingsmetoden har inte hunnit utvärderas i lika hög utsträckning som Gastric bypass, men blir allt vanligare i Sverige.

Sleeve gastrectomy är en restriktiv (volymbegränsande) operation som används vid behandling av grav övervikt. Ingreppet gör att minskad volym mat krävs för att ge mättnadskänslor och att du får minskade hungerkänslor. Tre små måltider per dag kan räcka för att du ska känna dig mätt och belåten. Detta innebär ett minskat kaloriintag som i sin tur kan ge viktnedgång. Bra kost och regelbundna motionsvanor optimerar resultatet.

Vem får göra en Gastric sleeve-operation?

  • Du som är över 18 år.
  • Du som har ett BMI över 30, i kombination med ett överviktsrelaterat tillstånd eller sjukdom. Räkna ut ditt BMI här.
  • Du som inte har andra sjukdomar som kan orsaka stora risker vid en operation.
  • Du som är beredd att förändra din livsstil med bra kost och motion.

Hur går en Gastric sleeve-operation till?

Under en Gastric sleeve opereras den yttre delen av magsäcken bort och görs om till ett smalt rör. Totalt sett är det ungefär två tredjedelar av magsäcken som tas bort. Magsäckens volym reduceras från drygt 2 liter till 100 ml. Dessutom tar man bort den del av magsäcken som producerar hungerhormonet Ghrelin.

Få komplikationer, effektiv viktnedgång

Eftersom magsäcken blir mindre minskar oftast även aptiten, vilket bidrar till effektiv viktnedgång med få komplikationer. Läs mer om risker med Gastric sleeve och om förväntade resultat av behandlingen.

Hur lång tid tar en Gastric sleeve-operation?

En operation tar ca 40 minuter att genomföra.

Hur mår man efter en Gastric sleeve-operation?

Vanligtvis stannar du på sjukhuset i 1–2 dagar efter operationen. I regel är postoperativ smärta inget stort problem. Första dygnet kan det ibland vara svårt att få i sig tillräckligt med vätska och näring.

Du bör räkna med att vara sjukskriven i två till fyra veckor efter en Gastric sleeve-operation. Den snabba viktnedgången kan göra att du känner dig trött och orkeslös.

Vad kostar en Gastric Sleeve operation?

Du kan genomgå en behandling från 83 000 kr. I vår prislista kan du se mer specifika priser för den magoperation du önskar göra.

Gastric sleeve – viktnedgång per vecka?

  • I början kommer din vikt att minska snabbt. Under de första månaderna brukar man normalt gå ner 0,5–1 kg i veckan.
  • Efter 3 till 6 månader reduceras vikten långsammare.
  • Efter 6 till 18 månader är viktnedgången som störst.
  • Behandlingen leder ofta till att du totalt tappar 50–75 % av din övervikt.

Vilken mat efter en Gastric sleeve-operation?

När du gjort en Sleeve gastrectomy kan du inte äta lika mycket som du är van vid. Du får följa en diet med flytande föda den första veckan. Därefter får du börja äta mjuk mat och till sist fast mat. En dietist hjälper till med kostråd efter en operation.

Gastric sleeve eller Gastric bypass?

Gastric sleeve är en nyare behandlingsmetod, och innebär till skillnad från Gastric bypass att en del av magsäcken faktiskt tas bort – behandlingen är därmed irreversibel och kan inte ångras. Det finns för- och nackdelar med båda behandlingsformerna.

Fördelen med Gastric sleeve

Fördelen gentemot Gastric bypass är att du inte har lika stor risk att drabbas av komplikationer såsom magsår och tarmvred. Operationen är ej lika tekniskt komplicerad som en Gastric bypass. Matsmältningen påverkas inte heller lika mycket och tunntarmen förblir intakt vilket minskar risken för att drabbas av näringsbrist.

Varför välja Gastric bypass?

Besväras du av övre magmunsbråck, sura uppstötningar eller svår diabetes, kan Gastric sleeve vara en mindre lämplig metod. Då kan en Gastric bypass vara ett bättre alternativ.

Specialister på Gastric Sleeve i Stockholm

Tveka inte att kontakta oss om du vill veta mer eller vill boka dit för behandling, vi hjälper dig gärna.

Välkommen till oss!

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta överviktsteamet via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.