Kvalitet genom specialisering

Gastric Sleeve

Gastric sleeve

Vill du göra Gastric sleeve operation?

Då har du hittat helt rätt. Kirurgkliniken är din specialist på Gastric sleeve i Stockholm och Sverige, och finns för dig genom hela processen. Tveka inte på att kontakta osslänk till annan webbplats och berätta mer om vad vi kan göra för dig.

Vem får göra en Gastric sleeve operation?

  • Du som är över 18 år.
  • Du som har ett BMI över 30, i kombination med en överviktsrelaterad sjukdom. Räkna ut ditt BMI här.
  • Du som inte har en sjukdom som kan orsaka stora risker vid en operation.
  • Du som är beredd att förändra din livsstil med bra kost och motion.

Vanliga frågor om Gastric sleeve


Vad är Gastric sleeve?

En Gastric sleeve operation, eller Sleeve gastrectomy, som det också kallas, är en nyare magsäcksoperation inom överviktskirurgi, som funnits i ca: 20 år och som hjälper gravt överviktiga människor att gå ner i vikt. Behandlingsmetoden har inte hunnit utvärderas lika mycket som Gastric bypass, men blir allt vanligare i Sverige.

Sleeve gastrectomy är en restriktiv (volymbegränsande) operation som användes vid behandling av grav övervikt. Sleeve gastrectomy fungerar således dels genom att minskad volym mat krävs för att ge mättnadskänslor, och dels minskade hungerkänslor. Tre små måltider per dag kan räcka för att individer skall känna sig mätt och belåten, till skillnad från olika dietkurer där man sällan upplever mättnadskänsla. Detta innebär ett minskat kaloriintag som i sin tur kan ge viktnedgång. Bra kost och regelbundna motionsvanor optimerar resultatet.

Hur går en operation till?

Under en Gastric sleeve opereras den yttre delen av magsäcken bort och görs om till ett smalt rör. Totalt sett är det ungefär två tredjedelar av magsäcken som tas bort.

Magsäckens volym reduceras från drygt 2 liter till 100 ml. Dessutom tar man bort den del av magsäcken som producerar hungerhormonet Ghrelin. Eftersom magsäcken blir mindre, minskar även aptiten och detta bidrar till kraftig viktnedgång – med få komplikationer.

Hur lång tid tar en Gastric sleeve operation?

En Gastric sleeve tar 40 minuter att genomföra.

Hur mår man efter operationen?

Vanligtvis får man stanna på sjukhuset i 1-2 dagar efter operationen. I regel är värk efter operationen inget stort problem. Första dygnet kan det ibland vara svårt att få i sig vätskor.

Räkna med att vara sjukskriven i två till fyra veckor efter en Gastric sleeve operation. Eftersom du snabbt går ner i vikt kan du känna dig trött och energilös.

Vad kostar en Gastric Sleeve operation?

Du kan göra en Gastric sleeve med pris från 83 000 kr, men i vår prislista kan du se mer specifika priser för det du önskar göra.

Gastric sleeve – viktnedgång per vecka?

  • I början kommer din vikt att minska snabbt. Under de första månaderna brukar man normalt gå ner 0,5-1 kg i veckan.
  • Efter tre till sex månader börjar vikten gå ned långsammare.
  • Efter sex till 18 månader når du den lägsta vikten.
  • En Gastric sleeve operation leder ofta till att du tappar 50–75% av din övervikt.

Mat efter magoperationen?

När du gjort en Gastric sleeve kan du inte äta lika mycket som du är van vid. Du får följa en diet med flytande föda den första veckan. Därefter får du börja äta mosad mat och till sist fast mat. En dietist hjälper till med kostråd efter en Gastric sleeve operation.

Gastric sleeve eller Gastric bypass?

Fördelen med Gastric sleeve

Fördelen med Gastric sleeve jämfört med Gastric bypass operationer, är att du inte har lika stor risk att drabbas av komplikationer som magsår, tarmvred eller vitamin- och mineralbrist.

Nackdelen med Gastric sleeve

Besväras du av övre magmunsbråck, sura uppstötningar eller svår diabetes, så kan Gastric sleeve vara en mindre lämpad metod. Då kan istället en Gastric bypass operation vara ett bättre alternativ.

Specialister på Gastric Sleeve i Stockholm

Tveka inte på att kontakta oss om du funderar på att genomföra en Sleeve gastrectomy. Vi hjälper dig gärna.

Maila oss

Välkommen att ringa eller maila oss.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.