Risker med Gastric bypass


Alla operationer innebär risker

Det finns risker med Gastric bypass, precis som med alla slags operationer. Innan du bestämmer dig för att genomföra en Gastric bypass Länk till annan webbplats. bör du känna till att alla operationer medför risker – oavsett vilken typ av operation det gäller.

Sårinfektion, blodpropp och lunginflammation är exempel på komplikationer som kan förekomma i samband med operation. Dessa komplikationer kan ofta behandlas med gott resultat och leder sällan till långvariga men. Nedan kan du läsa om de vanligaste riskerna med en Gastric bypass-operation.

Större risker än Gastric sleeve – men bättre resultat

En Gastric bypass förändrar kroppens anatomi och matspjälkningsprocess, och därför är det större risk att göra en Gastric bypass än andra ingrepp, som Gastric sleeve.

Gastric bypass är dock den metod som ger bäst resultat i förhållande till biverkningar, och som är mest väldokumenterad. Flera studier visar även på mindre behov av ny operation än efter kirurgisk behandling med annan metod.

Enligt det svenska överviktsregistret är risken för dödsfall inom 90 dagar efter överviktsoperation 0,05 %. Detta ska jämföras med 0,1 % dödlighet efter en operation som borttagning av gallblåsa.

Komplikationer efter Gastric bypass

Du bör känna till att det finns biverkningar och risker med metoden. En specifik komplikation vid Gastric bypass är läckage vid den nya kopplingen mellan tunntarm och magsäck. Cirka 0–2 % av patienterna drabbas av detta.

Efter ingreppet kan brist på B12, folsyra, järn, kalk och D‑vitamin uppkomma. Alla patienter som genomgått kirurgisk behandling av fetma rekommenderas att mäta nivåerna av dessa ämnen regelbundet. Extra tillskott av B‑vitamin, järn och kalk rekommenderas till alla.

Kortsiktiga biverkningar vid Gastric bypass

 • Infektion
 • Blodproppar
 • Större blödning
 • Andningsproblem
 • Biverkning från narkos
 • Läckage från magsäcken

Långsiktiga biverkningar efter Gastric bypass

 • Bråck
 • Undernäring
 • Tarmvred
 • Dumpingsymtom (framkallar illamående, kräkning, diarré)
 • Överskottshud

Minimera risken att drabbas av komplikationer

Det finns saker du kan göra för att minimera risken för komplikationer efter en Gastric bypass‑operation.

1. Se till att du valt rätt operationsmetod

Börja med att säkerställa att du valt den behandlingsmetod som är mest lämplig för dig och för din situation. Det finns olika typer av överviktsbehandlingar, som passar vissa bättre än andra.

2. Ta operationen på allvar

Ditt beteende före och efter operationen påverkar också komplikationerna av en Gastric bypass‑operation. Följ din läkares rekommendationer både före och efter operationen – och följ dem till punkt och pricka.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta överviktsteamet via 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.