Kvalitet genom specialisering

Risker med Gastric bypass

Risker med Gastric bypass

Alla operationer innebär risker

Innan du bestämmer dig för att genomföra en Gastric bypass operation bör du känna till att med en operation kommer risker – oavsett vilken typ av operation det gäller.
Sårinfektion, blodpropp och lunginflammation är exempel på komplikationer som kan förekomma i samband med operation. Dessa komplikationer kan ofta behandlas med gott resultat och leder sällan till långvariga men. Här kan du läsa om de vanligaste riskerna med en Gastric bypass operationlänk till annan webbplats.

Större risker än Gastric sleeve – men ger bäst resultat

En Gastric bypass operation förändrar kroppens anatomi och matspjälkningsprocess, och därför är det större risk att göra en Gastric bypass än t.ex. en Gastric sleeve operation.3

Men Gastric bypass är den metod som ger bäst resultat i förhållande till biverkningar, och som är mest väldokumenterad. Flera studier visar även på mindre behov av ny operation efter Gastric bypass än efter kirurgisk behandling med annan metod.4

Enligt det svenska överviktsregistret är risken för dödsfall inom 90 dagar efter överviktsoperation 0,05%. Detta ska jämföras med 0,1% dödlighet efter operation såsom borttagande av gallblåsa.

Komplikationer efter Gastric bypass operation

Du bör känna till att Gastric bypass innehåller en del risker och biverkningar. En specifik komplikation som kan uppkomma vid gastric bypass är läckage vid nya kopplingar mellan tunntarm och magsäck. Cirka 0-2% av patienterna drabbas av detta.5

Efter kirurgisk behandling av fetma kan brist på B12, folsyra, järn, kalk och D-vitamin uppkomma. Alla patienter som genomgått kirurgisk behandling av fetma rekommenderas att mäta nivåerna av dessa ämnen regelbundet. Extra tillskott av B-vitamin, järn och kalk rekommenderas till alla.5,6

Kortsiktiga biverkningar efter Gastric bypass operation

 • Infektion
 • Blodproppar
 • Större blödning
 • Andningsproblem
 • Biverkning från narkos
 • Läckage från magsäcken

Långsiktiga biverkningar efter Gastric bypass operation

 • Bråck
 • Undernäring
 • Tarmobstruktion
 • Dumpingsymtom (framkallar illamående, kräkning, diarré
 • Överskottshud – En tredjedel opererar bort överskottshud inom ett år efter en Gastric bypass operation, främst på magen. Operation av överskottshud på byst, bak, lår och armar får man bekosta själv.

Minimera risken att drabbas av komplikationer

1. Se till att du valt rätt operationsmetod

Börja med att säkerställa att du valt den behandlingsmetod som är mest lämplig för dig och för din situation. Det finns olika typer av överviktsbehandlingar, som passar vissa bättre än andra.

2. Ta operationen på allvar

Ditt beteende före och efter operationen påverkar också komplikationerna av en Gastric bypass operation. Följ din läkares order både före och efter operationen – och följ dem till punkt och pricka.

Maila oss

Välkommen att ringa eller maila oss.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.