Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen och vi rekommenderar dig att använda munskydd. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Endoskopisk Sleeve Gastroplastik


Vem får genomgå en endoskopisk sleeve-gastroplastik?

  • Du som är mellan 18–60 år
  • Du som har ett BMI mellan 30–40
  • Du som ej vill genomgå en klassisk överviktsoperation
  • Du som är beredd att förändra din livsstil med bra kost och motionVad innebär en endoskopisk sleeve-operation?

Vid en ESG-behandling minskas magsäckens volym genom att man syr ihop magsäcken från insidan till en rörformad struktur med hjälp av ett gastroskop. På detta sätt minskas magsäcksvolymen med cirka 80 %. Konsekvensen blir att man i regel intar mindre matportioner och får tidigare mättnadskänsla. Ingreppet görs i narkos men inga snitt på huden krävs.

Endoskopisk sleeve gastroplastik (ESG)-behandling har funnits i cirka sex år. Detta innebär att behandlingsmetoden inte har hunnit utvärderas lika mycket som gastric bypass och gastric sleeve. Långtidsresultat saknas vad gäller effekt och risker.

En potentiell fördel med ingreppet är att magsäcken kan återställas till det normala om man så önskar, att ytterligare stygn skulle kunna sättas vid en ev viktuppgång och att riskerna för att utveckla besvär i form av sura uppstötningar mm är lägre än vid en gastrisk sleeve operation.

Ingreppet får ej göras på individer med blödningsrubbning, tidigare magsäcksopererade, vid stora övre magmunsbråck eller pågående magsår.

Ett flertal studier har givit en viktnedgång på mer än 10–20 % viktnedgång hos över 75 % av patienter efter två års uppföljning. Detta skall ses i relation till enbart kost och motion som i typiska fall kan komma upp till 3–5 % viktnedgång under denna tidsperiod och upp till 5 % viktnedgång vid läkemedelsbehandling. I drygt 10 % av de som fick behandling sågs dock en viktnedgång på mindre än 5 % efter ett år även om ingreppet gjorts korrekt. Långtidsstudier saknas men en studie har visat 15 % viktnedgång efter 5 år.

ESG är således ett ingrepp som i allmänhet ger goda resultat, men det går inte att garantera att ingreppet lyckas, eftersom resultatet beror på den tvärvetenskapliga gruppens uppföljning och – viktigast av allt – patientens eget engagemang och hur noga hen följer den föreskrivna behandlingen och tillhörande kostanvisningar.

ESG-behandlingen skall kombineras med ett uppföljningsprogram under ett år där patienten regelbundet har kontakt med dietist och terapeut för att få till nya hälsosammare vanor.

Hur går en behandling till?

Ingreppet sker i narkos. När du är sövd förs ett gastroskop genom munnen och ett antal stygn sättes, för att minska magsäcksvolymen. Du får ligga kvar på sjukhuset till dagen efter för observation. Ingreppet tar drygt 60 minuter.

Hur mår man efter ingreppet?

De flesta patienter (20–80 %) kan den första tiden uppleva illamående och buksmärta. Några kan även kräkas. För att förebygga dessa symtom ger vi medicin mot smärta och illamående.

Den första veckan efter en ESG får man inta flytande kost, veckan därpå lättuggad mat och efter detta kan man börja fasa in mer normal kost. Det är viktigt att äta långsamt och tugga maten väl.

Vilka risker finns det med behandlingen?

Alla ingrepp har potentiella risker och komplikationer.

Ett vanligt problem de första dagarna är illamående och buksmärta. Ibland kan även kräkningar ses.

Riskerna för allvarlig komplikation är lägre jämfört med operativ överviktsbehandling. Komplikationer i form av blödning, hjärtarytmier, förändrad smakupplevelse, vätskeansamling runt magsäcken, propp i lunga och luft i lungsäcken finns dock beskrivna. Enstaka individer kan även ha långdragen buksmärta till följd av ingreppet.

Vad kostar en endoskopisk sleeve-behandling?

Priset för en endoskopisk sleeve-gastroplastik är 95 000 kronor. I denna summa ingår själva ingreppet, övernattningen och 10 besök hos dietist/terapeut.

Referenser:

Short-term outcomes of endoscopic sleeve gastroplasty in 1000 consecutive patients
Alqahtani, Aayed; Al-Darwish, Abdullah; Mahmoud, Ahmed Elsayed; Alqahtani, Yara A.; Elahmedi, Mohamed; Gastrointestinal Endoscopy, Jun2019; 89(6): 1132-1138

Endoscopic Sleeve Gastroplasty for Obesity: a Multicenter Study of 248 Patients with 24 Months Follow-Up
Lopez-Nava, Gontrand; Sharaiha, Reem Z.; Vargas, Eric J.; Bazerbachi, Fateh; Manoel, Galvao Neto; Bautista-Castano, Inmaculada; Acosta, Andres; Topazian, Mark D.; Mundi, Manpreet S.; Kumta, Nikhil; Kahaleh, Michel; Herr, Andrea Marie; Shukla, Alpana; Aronne, Louis; Gostout, Christopher J.; Abu Dayyeh, Barham K.. OBESITY SURGERY; OCT 2017; 27; 10; p2649-p2655,

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta överviktsteamet via 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.