Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen och vi rekommenderar dig att använda munskydd. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Anala åkommor


Vad är anala åkommor?

Med anala åkommor eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit.

Vid eventuell operation sker ingreppen vanligen som dagkirurgi i lokalbedövning eller narkos. Du kan läsa mer om de olika åkommorna här nedan.

Om du snabbt vill boka in ett privat läkarbesök kan du fylla i dina uppgifter i formuläret här nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Olika typer av anala besvär

Fistlar
I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan man få en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen. Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel är en smal gång som mellan ändtarmen och huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området. De kan behandlas med olika typer av operationer.

Hemorrojder
Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt problem. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligt hos gravida. Det är ofarligt men kan göra ont, klia och ge viss blödning. Hemorrojder kan behandlas både med så kallade gummiringar, injektioner av etsande olja samt kirurgi.

Anala hudflikar/yttre hemorrojder
Är hudveck kring analöppningen som ibland är kombinerade med hemorrojder. Operationen innebär att man skär bort hudflikarna i lokalbedövning. Såren som kan vara centimeterstora lämnas öppna för självläkning för att undvika infektion. Läkning sker mellan 2-6 veckor.

Anala polyper
Är små utväxter utanför, i analkanalen eller uppe i ändtarmsslemhinnan. De kan vara resttillstånd efter tidigare hemorrojder eller utgöras av godartade slemhinneutväxter. Vid operation bränner eller skär man bort förändringen. Läkning sker oftast inom 1 vecka.

Slemhinnesprickor (analfissur)
Analfissur är en spricka i analslemhinnan, som vanligtvis uppstår till följd av förstoppning, men ibland även återkommande diarré. Det främsta symptomet är smärta av varierande grad i anslutning till ändtarmen och upp mot bäckenbotten. Smärtan orsakar en ofrivillig kramp i ringmuskulaturen, vilket försämrar blodgenomströmningen är därmed försvårar utläkningen av fissuren. Behandlingen syftar därför till att häva krampen och underlätta blodgenomströmningen, vilket leder till utläkning.

Behandlingen inleds vanligtvis med salva (Rectogesic® eller Dilitiazem®) vilka är kärlvidgande. Nästa steg i behandlingstrappan är injektion av botox (Xeomin®) i nedre delen av ringmuskulaturen, som därmed förlamas under en period av 2-3 månader. Den kännbara effekten kommer ungefär 1-2 veckor efter behandlingen. Ungefär 10 % av de som får botox upplever en något nedsatt kontinens för gaser under en begränsad tid. Upprepade behandlingar kan krävas.

En förutsättning för lyckad behandling av analfissur är att avföringen hålls mjuk, vilket bäst görs med hjälp av bulkmedel såsom Movicol® eller Inolaxol®.


Inför utredning och behandling av anala åkommor

Förberedelse med 2 st. Microlax, görs 2 timmar före ditt läkarbesök

Denna förberedelse görs för ändtarmen skall vara så ren som möjligt för att undersökningen skall kunna genomföra. Microlax finns att köpa receptfritt på apoteket.


Så här gör du:
För in hela tubspetsen i ändtarmsöppningen, kläm ut hela tubens innehåll och håll tuben ihopklämd när du drar ut den. Du tar 2 microlax direkt efter varandra. Effekten på dessa är ca 5-15 minuter. Denna behandling ger en retning direkt, vilket gör att det känns som att du genast vill tömma tarmen. Försök ändå vänta minst 15 minuter, annars tömmer du endast ut lavemanget. Du äter och dricker som vanligt.


Kom i kontakt med oss för att få råd vid anala besvär och behandling

Önskar du komma i kontakt med oss för att få råd om anala åkommor och behandlingar?
Kontakta oss här

Behandlingar för hemorrojder

Injektionsläkemedel

Ibland behandlas hemorrojder med injektion av ett läkemedel (aetoxysklerol). Syftet är att hemorrojderna skall skrumpna långsamt och gradvis försvinna.

Efter behandlingen kan man ofta uppleva en fyllnadskänsla och ett diffust obehag samt en trängningskänsla som om man behövde tömma tarmen.

Om du genomgått sådan behandling, så undvik att gå på toaletten och krysta de första timmarna efteråt om möjligt.

Det är inte ovanligt att man blöder litet efter behandlingen, oftast i samband med toalettbesök.

Man kan utvärdera det slutgiltiga resultatet av behandlingen först efter ca 2 månader och den kan då ibland behöva upprepas.


Gummiringsbehandling

Man kan också behandla hemorrojder med en eller ett par gummringar (se bilden här nedan).

Syftet är att strypa blodtillförseln av hemorrojderna, vilka utgörs av ett slags åderbråck. Hemorrojden torkar långsamt ihop ihop och ramlar av efter ca 1-2 veckor. När så sker kan en mindre blödning uppstå.

Gummiringsbehandling av hemorrojder

Gummiringsbehandling av hemorrojder

Efter behandlingen kan man uppleva en fyllnadskänsla och ett diffust obehag samt en trängningskänsla som om man behövde tömma tarmen. Somliga upplever regelrätt smärta under första 1-2 dagarna. Då hjälper oftast Alvedon (paracetamol) eller Ibuprofen.

Om du genomgått sådan behandling, så undvik att gå på toaletten och krysta de första timmarna efteråt om möjligt.

Det är inte ovanligt att man blöder efter behandlingen, oftast i samband med toalettbesök.

Man kan utvärdera det slutgiltiga resultatet av behandlingen först efter ca 2 månader och den kan då ibland behöva upprepas.

Undvik att använda stolpiller ca två veckor efter behandlingen. Om du står på någon form av blodförtunnande läkemedel kan du ofta sätta in den igen efter behandlingen, men det är olika från fall till fall.

Om du skulle uppleva stark smärta eller om en större blödning uppstår, bör du kontakta vår mottagning dagtid på 08-4062845 eller via 1177. På kvällar eller helger hänvisar vi till sjukvårdsrådgivningen i första hand.

Text

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss säkert via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.