Anala åkommor


Vad är anala åkommor?

Med anala åkommor eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit.

Vid eventuell operation sker ingreppen vanligen som dagkirurgi under lokalbedövning eller narkos. Läs mer om de olika åkommorna här nedan.

Kontakta oss för att boka in ett privat läkarbesök.

Olika typer av anala besvär

Fistlar

I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan man få en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen. Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel i ändtarmen är en smal gång till huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området. Fistlar i ändtarmen kan behandlas med olika typer av operationer.

Hemorrojder

Hemorrojder innebär att analkuddarna, små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt problem – minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är särskilt vanligt hos gravida. Hemmorojder är ofarliga men kan göra ont, klia och ge viss blödning. Hemorrojderna kan behandlas med så kallade gummiringar, injektioner av etsande olja eller genom kirurgi.

Anala hudflikar/yttre hemorrojder

Yttre hemorrojder vid analöppningen kan ibland bilda hudbeklädda flikar. I vissa fall, till exempel om hudflikarna är betydande och ger hygieniska besvär, kan flikarna avlägsnas i lokalbedövning. Såren lämnas öppna för självläkning för att undvika infektion och tiden till full läkning kan vara 2-6 veckor. Detta ingrepp kan medföra betydande smärta under läkningsförloppet, både i vila och vid fysiska aktiviteter.

Anala polyper

Anala polyper är små utväxter i eller utanför analkanalen, eller uppe i ändtarmsslemhinnan. De kan vara resttillstånd efter tidigare hemorrojder eller utgöras av godartade slemhinneutväxter. Vid operation bränner eller skär man bort förändringen. Läkning sker oftast inom 1 vecka.

Slemhinnesprickor (analfissur)

Analfissur är en spricka i analslemhinnan, som vanligtvis uppstår till följd av förstoppning, men ibland även vid återkommande diarré. Det främsta symptomet är smärta av varierande grad i anslutning till ändtarmen och upp mot bäckenbotten. Smärtan orsakar en ofrivillig kramp i ringmuskulaturen, vilket försämrar blodgenomströmningen och därmed försvårar utläkningen av fissuren. Behandlingen syftar därför till att häva krampen och underlätta blodgenomströmningen, vilket leder till utläkning.

Behandlingen inleds vanligtvis med kärlvidgande salva (Rectogesic® eller Dilitiazem®). Nästa steg i behandlingstrappan är injektion av botox (Xeomin®) i nedre delen av ringmuskulaturen, som därmed förlamas under en period av 2–3 månader. Den kännbara effekten kommer ungefär 1–2 veckor efter behandling. Ungefär 10 % av de som får botox upplever en något nedsatt kontinens för gaser under en begränsad tid. Upprepade behandlingar kan krävas.

En förutsättning för lyckad behandling av analfissur är att avföringen hålls mjuk, vilket bäst uppnås med hjälp av bulkmedel såsom Movicol® eller Inolaxol®.

Inför utredning och behandling av anala åkommor

Microlax innan besök

Två timmar innan besöket behöver du förbereda dig genom att ta 2 st. Microlax, ett receptfritt laxermedel som finns att köpa på apoteket. Denna förberedelse görs för att ändtarmen ska vara så ren som möjligt, för att undersökningen ska kunna genomföras utan problem.

Så här tar du Microlax

För in hela tubspetsen i ändtarmsöppningen, kläm ut hela tubens innehåll och håll tuben ihopklämd när du drar ut den. Du tar 2 Microlax direkt efter varandra. Effekten på dessa är ca 5–15 minuter. Denna behandling ger en retning direkt, vilket gör att det känns som att du genast behöver tömma tarmen. Försök ändå vänta minst 15 minuter, annars tömmer du endast ut lavemanget. Du äter och dricker som vanligt.

Kontakta oss för behandling av anala besvär

Önskar du komma i kontakt med oss för att få råd om anala åkommor och mer information om våra behandlingar? Kontakta oss idag.

Hemorrojder – behandling och operation

Injektionsläkemedel

Ibland behandlas hemorrojder med injektion av ett läkemedel (aetoxysklerol). Syftet är att hemorrojderna skall skrumpna långsamt och gradvis försvinna.

Efter hemorrojd-behandlingen kan man ofta uppleva en fyllnadskänsla och ett diffust obehag samt en trängningskänsla, som om man behövde tömma tarmen. Undvik att gå på toaletten och krysta de första timmarna efteråt om möjligt. Det är inte ovanligt att man blöder litet efter behandlingen, oftast i samband med toalettbesök.

Man kan utvärdera det slutgiltiga resultatet av behandlingen först efter ca 2 månader, och behandlingen kan ibland behöva upprepas.

Gummiringsbehandling

Man kan också ta bort hemorrojder med en eller ett par gummringar. Syftet är att strypa blodtillförseln av hemorrojderna, som utgörs av ett slags åderbråck. Hemorrojden torkar långsamt ihop och ramlar av efter ca 1–2 veckor. När så sker kan en mindre blödning uppstå.

Gummiringsbehandling av hemorrojder

Gummiringsbehandling av hemorrojder

Efter behandlingen kan man uppleva en fyllnadskänsla och ett diffust obehag, samt en trängningskänsla som om man behövde tömma tarmen. Somliga upplever regelrätt smärta under de första 1–2 dagarna. Då hjälper oftast Alvedon (paracetamol) eller Ibuprofen.

Om du genomgått gummiringsbehandling, undvik att gå på toaletten och krysta de första timmarna efteråt om möjligt. Det är inte ovanligt att man blöder efter behandlingen, oftast i samband med toalettbesök.

Man kan utvärdera det slutgiltiga resultatet av behandlingen först efter ca 2 månader, och den kan då ibland behöva upprepas.

Undvik att använda stolpiller ca två veckor efter behandlingen. Om du tar någon form av blodförtunnande läkemedel kan du ofta göra detta igen efter behandlingen, men det är olika från fall till fall.

Om du skulle uppleva stark smärta eller om en större blödning uppstår, bör du kontakta vår mottagning dagtid på 08-4062845 eller via 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På kvällar eller helger hänvisar vi till sjukvårdsrådgivningen i första hand.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss säkert via 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.