Kvalitet genom specialisering

Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Anala åkommor


Anala besvär


Vad är anala åkommor?

Med anala åkommor eller proktologiska besvär menas sjukdomar och tillstånd i och kring ändtarmsöppningen. De kirurgiska sjukdomarna omfattar bland annat hemorrojder, hudflikar, fistlar, slemhinnesprickor och polyper. Även pilonoidalcystor (bölder mellan skinkorna) brukar räknas hit.
Ingreppen görs vanligen som dagkirurgi i lokalbedövning eller narkos. Du kan läsa mer om de olika åkommorna här nedan.

Om du snabbt vill boka in ett privat läkarbesök kan du fylla i dina uppgifter i formuläret här nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Olika typer av anala besvär

Fistlar
I analkanalen finns körtlar som utsöndrar slem. Om öppningen från en av körtlarna blir tilltäppt kan bakterier, som vanligen finns i tarmen eller på huden, börja växa inne i körteln. Då kan man få en varfylld böld vid sidan om ändtarmsöppningen. Om man har haft en böld kan det ibland bildas en liten kanal mellan ändtarmen och huden. En fistel är en smal gång som leder mellan ändtarmen och huden bredvid ändtarmsöppningen. Orsaken är oftast lokala infektioner eller varbölder i området.

Hemorrojder
Hemorrojder innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Hemorrojder är ett vanligt besvär. Minst hälften av alla personer, män som kvinnor, får hemorrojder någon gång i livet. Det är vanligt hos gravida. Det är ofarligt men kan göra mycket ont, klia och blöda.

Anala hudflikar/yttre hemorrojder
Är hudveck kring analöppningen som ibland är kombinerade med hemorrojder. Operationen innebär att man skär bort hudflikarna i lokalbedövning. Såren som kan vara centimeterstora lämnas öppna för självläkning för att undvika infektion. Läkning sker mellan 2-6 veckor.

Anala polyper
Är små utväxter utanför, i analkanalen eller uppe i ändtarmsslemhinnan. De kan vara resttillstånd efter tidigare hemorrojder eller utgöras av godartade slemhinneutväxter. Vid operation bränner eller skär man bort förändringen. Läkning sker oftast inom 1 vecka.

Slemhinnesprickor (analfissur)
En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Den uppstår oftast i samband med att man har förstoppning eller tillfälligt hård avföring. Om man har en spricka brukar det göra ont när man tömmer tarmen. Smärtan orsakar en kramp i ändtarmens slutmuskel som gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, och då får såret svårt att läka.Det finns receptfria salvor som man kan använda om det gör ont. En läkare kan skriva ut recept på salvor och andra mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna.

Inför behandling av anala åkommor

Förberedelse med 2 st. Microlax, görs 2 timmar innan ditt läkarbesök

Denna förberedelse behöver göras för att få en ren tarm, så att undersökningen går att genomföra. Microlax finns att köpa receptfritt på apoteket.
Så här gör du:
För in hela tubspetsen i ändtarmsöppningen, kläm ut hela tubens innehåll och håll tuben ihopklämd när du drar ut den. Du tar 2 microlax direkt efter varandra. Effekten på dessa är ca 5-15 minuter. Denna behandling ger en retning direkt, vilket gör att det känns som att du genast vill tömma tarmen. Försök ändå vänta minst 15 minuter, annars tömmer du endast ut lavemanget. Du äter och dricker som vanligt.

Kom i kontakt med oss för att få råd vid anala besvär och behandling

Önskar du komma i kontakt med oss för att få råd om anala åkommor och behandlingar?
Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig inom kort.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss säkert via 1177.se
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.