Åderbråck


Boka åderbråcksoperation i Stockholm

På Kirurgkliniken är vi specialister inom åderbråck och hjälper dig med åderbråcksoperation i Stockholm, med många års erfarenhet av dessa ingrepp. Boka ett första besök hos oss idag, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Åderbråcksbehandling – så går det till

En åderbråcksoperation utförs vanligtvis med lokalbedövning. Med moderna operationstekniker stängs åderbråcken med laser eller tas bort kirurgiskt med minisnitt. Oftast används båda tekniker i kombination för bästa resultat. Efter en åderbråcksbehandling får du vanligtvis åka hem samma dag, efter några timmars observation.

Efter ingreppet

Efter en åderbråcksbehandling får du en speciell stödstrumpa på benet för att minska svullnad samt för att underlätta blodcirkulationen. Efter operationen kan du som patient röra dig som vanligt, och lätt vardaglig motion främjar läkprocessen. Däremot bör du undvika tyngre motion som konditionsträning och styrketräning de närmsta två eller tre veckorna.

I vissa fall upplever patienter smärta efter en åderbråcksoperation, men vanligtvis är behandlingen smärtfri. Eventuellt kan viss ömhet i området upplevas en till två dagar efter operationen.

Vanliga frågor om åderbråck


Vad är åderbråck?

Åderbråck är blodådror och vener som utvidgats onormalt och syns utanpå huden.

Utvidgade vener

Vener är de blodådror som ska föra blodet tillbaka till hjärtat. Benens vener har klaffar som tillsammans med omkringliggande muskler hjälper blodflödet att flyta åt rätt håll. Om klaffarna inte fungerar eller om venernas väggar är försvagade blir blodflödet ineffektivt. Det medför att venöst blod ansamlas i benet och ett venöst tryck fortplantas nedåt. Venerna vidgar sig, blir slingriga och läckaget nedåt ökar. De onormalt utvidgade och slingriga venerna är vad vi kallar åderbråck.

Ytliga vener

Man brukar skilja mellan å ena sidan de djupa venerna som går mellan musklerna och å andra sidan de ytliga venerna som ligger i fettlagret under huden. Det ytliga systemet utgörs framförallt av två venstammar: den stora rosvenen (vena saphena magna) som tömmer sig i det djupa systemet i ljumsken – och den lilla rosvenen (vena saphena parva) som tömmer sig i det djupa systemet i knävecket.

Åderbråck är vidgade och slingriga vener som oftast utgörs av dessa stammar eller grenar från dessa stammar.

Är åderbråck farligt?

Åderbråck är inte farligt, men om du har haft åderbråck i flera år finns en ökad risk för svullnad i benen, eksem eller bensår. Därför kan det vara skönt att ta bort sina åderbråck. Många upplever även åderbråck som estetiskt tråkiga och önskar ta bort dem av den anledningen.

Vilka vanliga symtom på åderbråck finns det?

Symtom på åderbråck uppvisar ofta en dygnsvariation och tenderar att bli värre under dagen och kvällen. Besvären lindras av högläge eller kompressionsbehandling (stödstrumpa).

Vanliga symtom vid åderbråck är exempelvis:

  • Tyngdkänsla i benen
  • Klåda, ömhet, vadkramp och värk
  • Ankelsvullnad
  • Hudsymtom

Indelning av åderbråck

Baserat på åderbråckens kliniska bild kan de delas i sex stadier eller grupper

  • Ådernät
  • Ytliga åderbråck
  • Åderbråck och bensvullnad
  • Hudförändringar i form av eksem eller missfärgning
  • Läkt bensår
  • Aktivt öppet bensår

Varför får man åderbråck?

Åderbråck beror oftast på att klaffarna inte fungerar som de ska eller att väggarna i blodådrorna försvagats och utvidgats. Detta gör att trycket i ådrorna ökar, vilket får dem att utvidgas och bli tydligt synliga och slingriga. Även hormoner, gener och graviditet kan öka risken för åderbråck i benen.

Vad gör man åt åderbråck?

För att bli av med åderbråck krävs det oftast en åderbråcksbehandling. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring våra åderbråcksoperationer, eller vill boka tid direkt.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.