Kvalitet genom specialisering
Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.
Då har du kommit helt rätt. Vi på Kirurgkliniken är specialister inom åderbråcksoperationer och åderbråcksbehandlingar i Stockholm och Sverige. Vi har många års erfarenhet av dessa ingrepp. Hör av dig till oss, så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.
En operation av åderbråck utförs vanligtvis i lokalbedövning. Med moderna operationstekniker stängs åderbråcken med laser eller tas bort rent kirurgiskt, oftast båda tekniker i kombination. Du får vanligtvis åka hem samma dag efter några timmars observation.
Efter en åderbråcksbehandling sätts en speciell stödstrumpa på benet för att minska svullnad samt för att underlätta för blodcirkulationen. Efter åderbråcksoperationen kan du som patient röra dig som vanligt, då vardaglig motion främjar den läkande processen. Däremot bör du undvika tyngre motion som konditionsträning och styrketräning de närmsta två eller tre veckorna.
I vissa fall upplever patienter smärta efter en åderbråcksoperation, men vanligtvis är patienter smärtfria. Eventuellt kan ömhet i området upplevas en till två dagar efter operationen.
Åderbråck är blodådror och vener som utvidgats onormalt i kroppen.
Vener är de blodådror som ska föra blodet tillbaka till hjärtat, i detta fall från benen. Benens vener har klaffar som tillsammans med omkringliggande muskler hjälper blodflödet att flyta åt rätt håll. Om klaffarna inte fungerar eller om venernas väggar är försvagade blir blodflödet ineffektivt. Det medför att venöst blod ansamlas i benet och ett venöst tryck fortplantas nedåt. Venerna vidgar sig, blir slingriga och läckaget nedåt ökar. De onormalt utvidgade och slingriga venerna kallas då för åderbråck.
Man brukar skilja mellan de djupa venerna som går mellan musklerna och de ytliga venerna, som ligger i fettlagret under huden. Det ytliga systemet utgörs framförallt av två venstammar, den stora rosvenen (vena saphena magna) som tömmer sig i det djupa systemet i ljumsken. Och den lilla rosvenen (vena saphena parva) som tömmer sig i det djupa systemet i knävecket.
Åderbråck är vidgade och slingriga vener som oftast utgörs av dessa stammar eller grenar från dessa stammar.
Åderbråck är inte farligt, men om du har haft åderbråck i många år finns en ökad risk för att få svullnad i ben, eksem eller bensår.
Symtomen på åderbråck uppvisar ofta en dygnsvariation där de tenderar att bli sämre under dagen och kvällen. Besvären lindras av högläge eller kompressionsbehandling (stödstrumpa).
Detta är vanliga symtom vid åderbråck:
- Tyngdkänsla i benen
- Klåda, ömhet, vadkramp och värk
- Ankelsvullnad
- Hudsymtom
Indelning av åderbråck
Baserat på åderbråckens kliniska bild kan de delas i sex stadier eller grupper
- Ådernät
- Ytliga åderbråck
- Åderbråck och bensvullnad
- Hudförändringar i form av eksem eller missfärgning
- Läkt bensår
- Aktivt öppet bensår
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring våra åderbråcksoperationer. Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig.
Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se
Telefonnummer 08-406 28 45