Välkomna till GHP Kirurgkliniken Stockholm. Vi bedriver endast planerad sjukvård. För att minimera smittspridning ber vi att anhöriga inte följer med in på mottagningen och vi rekommenderar dig att använda munskydd. I de fall du har infektionssymtom såsom feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken och inte heller kommer kunna behandla dig.

Läs mer här.

Åderbråck


Vill du göra en åderbråcksoperation i Stockholm?

Då har du kommit helt rätt. Vi på Kirurgkliniken är specialister inom åderbråck i Stockholm och Sverige. Vi hjälper dig med såväl åderbråcksoperation som åderbråcksbehandling i Stockholm och har många års erfarenhet av dessa ingrepp. Hör av dig till oss, så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Åderbråcksbehandling - så går det till

En operation av åderbråck utförs vanligtvis i lokalbedövning. Med moderna operationstekniker stängs åderbråcken med laser eller tas bort rent kirurgiskt, oftast båda tekniker i kombination. Efter en åderbråcksbehandling får du vanligtvis åka hem samma dag efter några timmars observation.

Efter ingreppet

Efter en åderbråcksbehandling sätts en speciell stödstrumpa på benet för att minska svullnad samt för att underlätta för blodcirkulationen. Efter åderbråcksoperationen kan du som patient röra dig som vanligt, då vardaglig motion främjar den läkande processen. Däremot bör du undvika tyngre motion som konditionsträning och styrketräning de närmsta två eller tre veckorna.

I vissa fall upplever patienter smärta efter en åderbråcksoperation, men vanligtvis är patienter smärtfria. Eventuellt kan ömhet i området upplevas en till två dagar efter operationen.

Vanliga frågor om åderbråck


Vad är åderbråck?

Åderbråck är blodådror och vener som utvidgats onormalt i kroppen.

Utvidgade vener

Vener är de blodådror som ska föra blodet tillbaka till hjärtat, i detta fall från benen. Benens vener har klaffar som tillsammans med omkringliggande muskler hjälper blodflödet att flyta åt rätt håll. Om klaffarna inte fungerar eller om venernas väggar är försvagade blir blodflödet ineffektivt. Det medför att venöst blod ansamlas i benet och ett venöst tryck fortplantas nedåt. Venerna vidgar sig, blir slingriga och läckaget nedåt ökar. De onormalt utvidgade och slingriga venerna kallas då för åderbråck.

Ytliga vener

Man brukar skilja mellan de djupa venerna som går mellan musklerna och de ytliga venerna, som ligger i fettlagret under huden. Det ytliga systemet utgörs framförallt av två venstammar, den stora rosvenen (vena saphena magna) som tömmer sig i det djupa systemet i ljumsken. Och den lilla rosvenen (vena saphena parva) som tömmer sig i det djupa systemet i knävecket.

Åderbråck är vidgade och slingriga vener som oftast utgörs av dessa stammar eller grenar från dessa stammar.

Är åderbråck farligt?

Åderbråck är inte farligt, men om du har haft åderbråck i många år finns en ökad risk för att få svullnad i ben, eksem eller bensår, så därför kan det vara bra att bli av med åderbråck, till exempel genom en åderbråcksoperation.

Vilka vanliga symtom på åderbråck finns det?

Symtom på åderbråck uppvisar ofta en dygnsvariation där de tenderar att bli sämre under dagen och kvällen. Besvären lindras av högläge eller kompressionsbehandling (stödstrumpa).

Vanliga symtom vid åderbråck är exempelvis:

- Tyngdkänsla i benen

- Klåda, ömhet, vadkramp och värk

- Ankelsvullnad

- Hudsymtom

Indelning av åderbråck
Baserat på åderbråckens kliniska bild kan de delas i sex stadier eller grupper

- Ådernät

- Ytliga åderbråck

- Åderbråck och bensvullnad

- Hudförändringar i form av eksem eller missfärgning

- Läkt bensår

- Aktivt öppet bensår

Varför får man åderbråck?

Åderbråck beror ofta på att klaffarna inte fungerar som de ska eller att väggarna i blodådrorna försvagats och utvidgats. Detta gör att trycket i blodådrorna ökar och då utvidgar de sig och blir ännu synligare och slingrigare. Även hormoner, gener och graviditet kan göra att du får åderbråck i benen.

Vad gör man åt åderbråck?

För att bli av med åderbråck krävs det ofta en åderbråcksoperation eller åderbråcksbehandling. Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar kring våra åderbråcksoperationer. Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig.

Kontakta oss

Välkommen att ringa eller kontakta oss via 1177.se Länk till annan webbplats.
Telefonnummer 08-406 28 45

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.